Deze afbeelding is momenteel niet beschikbaar

"Liever geen krant dan onder de knoet"

Deze afbeelding is momenteel niet beschikbaar

In de Tweede Wereldoorlog duurde het niet lang
of er ontstonden onafhankelijke, illegale verzetskranten. Want de bestaande dagbladen waren er nog wel, maar stonden onder streng toezicht van de Duitse censuur. Behalve het
Friesch Dagblad. Dat weigerde het verplichte lidmaatschap van het vijand-vriendelijke Verbond van Nederlandse Journalisten en besloot de
uitgave van de krant principieel te staken. Het laatste nummer van de krant verscheen op 19 mei 1941. 

Waarnemend hoofdredacteur Jan de Haan publiceerde in 1946 zijn dagboekaantekeningen over de roerige aanloop naar dit moeilijke en eenzame besluit en de consequenties ervan: de toenemende druk van de bezetter, de angst om gearresteerd te worden, de zorg voor de  plotsklaps zonder inkomen zittende medewerkers.

De titel van de brochure was Niet geknecht, en dat werd in 2017 heruitgegeven, nu tachtig pagina's dik, met prachtig getekende illustraties van Laurens Bontes en een nawoord van oud-hoofdredacteur Lútsen Kooistra.

Een verhaal dat ook vandaag de dag, zo lang na de oorlog, tot denken aanzet: kan ik in mijn leven en werken zoals ik zelf wil en vrij handelen vanuit mijn diepste overtuigingen?

Niet geknecht bestellen

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid bezorgt het Friesch Dagblad dit bijzondere hoofdstuk uit zijn geschiedenis voor 10 euro (inclusief verzendkosten) bij u thuis. Vul het formulier rechts in om te bestellen. 

Tekenfilm

Voor de gelegenheid is toendertijd ook een tekenfilm gemaakt. Bekijk deze op Omrop Frysân

 

 

Medio mei openen wij hier onze vernieuwde en zeer uitgebreide voordeelwinkel, met alleen maar unieke aanbiedingen. El

  • Aantrekkelijke kortingen
  • VIP-arrangementen
  • Leuke winacties
  • Speciale lezersreizen